Mektup Çeşitleri Nelerdir?

Mektupgentr
2 min readMar 13, 2020

Mektup denilince akla hemen yakın kişiler arasında yazılan özel mektuplar geliyor.

Ancak mektup çeşitleri nelerdir sorusuna cevap olarak;

  • •Özel mektuplar
  • • Edebî mektuplar
  • • Resmi ve iş mektupları
  • • Açık mektuplar olmak üzere dört mektup çeşidi sıralanabilir.

Bu sınıflandırma dışında, farklı sınıflandırmalar olsa da yukarıda sayılan çeşitler, ilave olarak sayılan tüm mektup çeşitlerini kapsıyor.

Özel mektuplar; arkadaşlar ve akrabalar arasında genellikle özel bir sebebi olmaksızın yazılıyor. Edebi mektuplar, özel mektuplar arasında sayılabilse de taşıdıkları edebi değer sebebiyle özel mektuplardan ayrılıyor.

Resmi ve iş mektupları; daha çok mal ve hizmet talebi, şikâyet ve müracaat maksadıyla resmi ve özel kuruluşlara yazılıyor. Açık mektuplar ise, belirli bir konuda yaşanan sıkıntıyı veya memnuniyeti kamuoyuyla paylaşmak için hedef şahıs veya kuruluşa hitaben yazılan ve basın yayın araçlarından (TV, gazete vb.) duyurulan mektupları kapsıyor.

Mektup Nasıl Yazılır?

İletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla çok kullanılmasa da günümüzde mektup hâlâ önemini korumaktadır. Özellikle gençler, sosyal medyanın da etkisiyle mektup yazmaktan uzaklaşmakta, edebiyat dersinde bir konu olarak gördükleri mektubu ihtiyaç duyduklarında yazmakta zorlanıyorlar. Aslında kullanımı azalmasına rağmen önemini kaybetmeyen mektup nasıl yazılır?

Mektup Nasıl Bir Kâğıda Yazılmalıdır?

Alıcısına verilen önemin bir göstergesi olarak uygun mektubun, temiz bir kâğıda yazılması önem arz ediyor. Tercihen beyaz çizgisiz kâğıda yazılmalıdır.

Kâğıdın, kırışıksız ve temiz olması her şeyden öte bir saygı göstergesi olarak değerlendiriliyor. Çok yakın kişiler arasında mektup için hazırlanmış renkli kâğıtlar da kullanılabiliyor. Ancak, özellikle resmi ve iş mektuplarında bu kurala uymamak, ciddiyetin sorgulanmasına yol açıyor.

Kâğıt seçiminin yanında, kullanılan kaleme de dikkat etmek gerekiyor. Tercihen siyah, siyah kalem olmadığında mavi mürekkepli kalem kullanılması gerekiyor. Renkli veya kurşun kalem ile mektup yazılması hoş karşılanmıyor.

Mektup Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mektubun sağ üst köşesine mektubun yazıldığı tarih ve yer yazılıyor. Her mektup, bir hitap ile başlıyor. Hitap, mektubun çeşidine ve mektup yazılan kişinin yakınlığına bağlı olarak seçiliyor. Mektubun metin bölümü, diğer yazılarda olduğu gibi giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşabildiği gibi özel mektuplarda, bahsedilen her bir konu kendi içerisinde bu bölümlere uygun olarak yazılabiliyor.

Mektubun sol altı adres, sağ altı isim, soy isim ve imza için kullanılıyor. Özel mektuplarda, adres biliniyorsa yazılmayabiliyor ve yakınlık derecesine bağlı olarak isim yerine “Kardeşin”, “Dayın” gibi yakınlık unvanları da kullanılabiliyor. Ancak, mektubun adrese teslim edilememesi durumu dikkate alınarak zarfa adres yazılmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Mektup Örneği

İnternette farklı mektup örnekleri bulunmakla birlikte, aşağıda yazımızın sınırlarını aşmayacak kısa bir özel mektup örneği sunulmuştur.

10 Ocak 2020

Değerli Kardeşim,

Bugün, yıllardan beri göremediğim bir dostuma rastladım, seni sordu. Kim biliyor musun? Okula başladığımızda ilk öğretmenimiz olan öğretmenimiz vardı, hatırladın mı? Sevinç nidanı duyar gibiyim. Evet, Hatice öğretmeni gördüm sokakta. Elini hasretle öptüm. Bunun üzerine ondan öğrendiğim ve bugüne kadar ondan güzel kimsenin yazamadığına inandığım mektup yoluyla sana haber vermek istedim.

İstanbul’a geleli 2 ay oldu. İşlerim iyi gidiyor. Küçük bir pansiyonda kalıyorum şimdilik.

Siz nasılsınız? Babaannem hastalığı atlatabildi mi?

Tüm arkadaşlara ve öğretmenlerime selamlarımı iletirsen sevinirim.

Sağlıcakla kal.

Adres Ad Soyadı

İmza

Kaynak: Mektup.gen.tr

Bkz. Mektup Türleri

--

--